De beestjes buiten.
Frisse lucht binnen.

ontdek jouw hor op maat bij Aldura

Bekijk de Luxaflex® Solar screens en rolluiken bij Aldura!

Elektrische zonwering in duurzame vorm

Vacature zonweringsmonteur

Ben jij de gedreven (leerling) zonweringsmonteur die wij zoeken?

Luxaflex® Duette® shades

Volledig op uw wensen en stijl af te stemmen

Woodweave blinds

Rol- en vouwgordijnen met een unieke twist

Rolluiken

Warmtewerend, energiebesparend en verduisterend

Zonwering & Raamdecoratie

Over ons

Zonwering is zoveel meer dan alleen bescherming tegen de zon. Het draait ook om fraai design, stijl en kwaliteit. Dat weten we bij Aldura Zwolle als geen ander. Wij zijn een familiebedrijf en al 90 jaar zijn wij expert in zonwering en raamdecoratie. Voor particulieren en voor de zakelijke markt met projectzonwering. Zonwering in Zwolle en omgeving, maar ook daarbuiten.

Goede raambekleding? Dat is raambekleding die aansluit bij uw wensen. Zonwering kan buiten, maar ook binnen. Goede raambekleding is natuurlijk ook van hoge kwaliteit en duurzaam.

De laatste jaren hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden binnen zonwering en raamdecoratie. Hierbij is ook het design steeds belangrijker geworden. Bij Aldura Zwolle hebben we zonwering en raambekleding van gerenommeerde merken als Luxaflex® en Velux. We zien dat het steeds belangrijker wordt dat zonwering naadloos aansluit bij het in- of exterieur van het huis of pand.

Wij helpen u in uw zoektocht naar het perfecte zonnescherm en raambekleding voor uw woning, school, kantoor, winkel of horecagelegenheid. In één van onze showrooms in Zwolle laten onze adviseurs u graag alle mogelijkheden zien.

Aldura bestaat 90 jaar

Beneden is de moderne showroom, maar op de eerste verdieping van Aldura Zonwering & Raamdecoratie aan de Faradaystraat is een kantoortje ingericht met een stevig eikenhouten bureau, bijpassende degelijke bureaustoel en een grote massieve wandkast. Op het bureau een glazen asbak, een bureauonderlegger en pennenhouder. Zo zag het kantoor van Jan van den Berg er in de jaren dertig van de vorige eeuw uit. Hij heeft het bedrijf in 1932 opgericht: Jan van den Berg Kolengroothandel N.V. Aan de muur zijn fotoportret: een dominante heer met sigaar en de doordringende blik van een zakenman: “mij maak je niks wijs”. Anno 2022 is zijn achterkleinzoon Jacco van Keulen (38) directeur-eigenaar van dit bedrijf met de naam Aldura. Na Van den Berg kwam schoonzoon Martien Hovestad sr. in de zaak en daarna Martiens schoonzoon Jan van Keulen, die de firma vervolgens in 2017 overdroeg aan zijn zoon Jacco. Elke generatie zag mogelijkheden het bedrijf in sterk veranderende markten voort te zetten. Kolenhandelaar Jan van den Berg had nooit kunnen dromen dat de vierde familiegeneratie zonneschermen zou verkopen die middels een app op afstand zijn te bedienen of rolluiken die met een zonnepaneeltje hun eigen energie opwekken en middels sensoren automatisch open of dicht gaan. 

In 1932 kwam Jan van den Berg naar Zwolle. Hij leende 1000 gulden van een autohandelaar en begon zijn kolenhandel. Hij kocht steenkolen bij de Limburgse staatsmijnen, liet wagonladingen vol steenkolen naar Zwolle komen en verkocht die weer door aan lokale kolenboeren. Naast het spoor aan de Deventerstraatweg had hij een opslagloods. Hij woonde met zijn gezin aan de Hortensiastraat, waar hij met zijn medewerkers ook kantoor hield. Als een van de eersten had hij een auto; “een dikke oude Mercedes”. Bij een auto-ongeval in 1956 kwam hij om het leven. Hij had geen zonen. Zijn dochter Giny was inmiddels getrouwd met Martien Hovestad, die in de zaak kwam. De kolenhandel had zich ondertussen uitgebreid met de handel in huisbrand- en dieselolie en zelfs met smeermiddelen. 

In de jaren zestig schakelde Nederland massaal over op Gronings aardgas en verdwenen de kolenkachels uit de huiskamers. Kolengroothandel Van den Berg moest op zoek naar nieuwe business en kwam op het geniale idee voorzetramen te gaan verkopen: ALuminium DUbbele RAmen en de bedrijfsnaam veranderde in ALDURA. Met Aldura- voorzetramen bespaarden de bewoners op hun gasverbruik. Tijdens de oliecrisis is de oliehandel van de hand gedaan en ook de smeermiddelentak verkocht. Van voorzetramen werd overgestapt op zonwering en later ook raamdecoratie. Begin 70-er jaren kwam Jan van Keulen in de zaak toen hij trouwde met Bineke Hovestad. Het bedrijf was inmiddels verhuisd van de Hortensiastraat naar Ittersum en betrok een voormalige kleuterschool. Jan van Keulen kan zich het eerste grote zonweringsproject nog goed herinneren; in 1972 heeft Aldura alle oranje buitenzonneschermen van het voormalige Sophiaziekenhuis geleverd en gemonteerd. Een enorme klus die bijna te groot was voor het familiebedrijf. Niet alles lukte. Aan de handel in tuinmeubelen is snel een eind gemaakt. In 1980 verhuisde het bedrijf naar Marslanden, omdat hun bedrijfspand in Ittersum plaats moest maken voor de nieuwbouw van Gerenlanden.

Jacco van Keulen (38) was eerst totaal niet van plan in de zaak van zijn vader en oom Martien Hovestad jr. te komen. Nadat een carrière als profvoetballer niet lukte is hij na een studie journalistiek als sportverslaggever gaan werken. Toen het in de krantenwereld wat minder werd is hij in 2013 bij Aldura binnengekomen als monteur. “Ik ben langzaam de zaak ingerold” en nam het in 2017 over van “de oude generatie”. Hij introduceerde nieuwe internettoepassingen, moderne draadloze technieken voor zonweringssystemen en grote onderhoudscontracten voor scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zowel voor particulieren als de zakelijke markt. Steeds meer richt Aldura zich op “de aankleding van het huis” met zelfs glazen pergola’s en garagedeuren. Woningbezitters gaan steeds meer investeren in hun eigen huis. In Zwolle-Zuid groeit de vervangingsvraag. Het bedrijf heeft acht goedgeschoolde monteurs en drie vertegenwoordigers in dienst. “Onze mensen zijn goed voor ons en daarom wij voor hen.” Aldura is een lokaal betrokken onderneming en onder anderen shirtsponsor van SVI en steunt manege Het Hoefijzer. Een echt Zwols bedrijf met trouwe klanten en loyale medewerkers: “Een familiebedrijf in de beste zin van het woord.”

Artikel door Hennie Vrielink

Aldura is trotse sponsor

Aldura is trotse sponsor van verschillende verenigingen. Hiermee willen we bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze bijdrage leveren aan onze directe omgeving. Sporten vinden we belangrijk en daarom willen we graag onze bijdrage leveren!